
Best of July 2013

This month, we have selected the following dozen questions as the “Best of
July 2013” answered by the engineering staff as part of the NFSA’s EOD
member assistance program. 

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA
Engineering Department staff, generated as members of the relevant NFPA
technical committees and through our general experience in writing and
interpreting codes and standards.  These have not been processed as a
formal interpretation in accordance with the NFPA Regulations Governing
Committee Projects and should therefore not be considered, nor relied upon,
as the official position of the NFPA or its Committees. 

Question 1 – Sprinklers in Exhaust Duct for Paint Spray Application 

We are protecting a paint spray booth and its exhaust duct in accordance
with NFPA 33 (the sprinkler rules are also extracted into the 2013 edition of
NFPA 13 in section 22.4 (similar sections in previous editions).  The exhaust
duct will have a very long vertical section (more than 12 ft long).  Can we
place a single sprinkler at the top of the vertical section of duct or do we need
to space sprinklers at a maximum interval of 12 ft vertically?  Also, how many
sprinklers should be in the design area from the duct? 

Answer: The distance between sprinklers in the duct is measured vertically
and horizontally.  The standard makes no distinction regarding direction; it
just requires sprinklers at maximum 12 ft intervals in the duct. As far as the
hydraulic calculations are concerned, all sprinklers of the sprinklers in the
duct need to be included in the hydraulic calculation.  The NFPA standards
state that the design area needs to include, “all of the sprinklers likely to open
in any one fire incident.”  An annex note goes on to clarify that this means all
of the sprinklers in the spray area.  NFPA 33 goes on to define the spray area
in section 3.3.2.3 as including: 

(1) Any area in the direct path of the spray application process
(2) The interior of a spray booth
(3) Interior of exhaust plenum
(4) Interior of exhaust duct
(5) Interior of air re circulation filter
(6) Solvent recovery or concentration unit

Since the interior of the exhaust duct is considered part of the spray area,
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and the standard requires the whole spray area to be considered part of the
design area, then you need to include all of the sprinklers in the duct in the
design area.  We recognize that this is clarified through an annex note, which
is not legally enforceable.  However, the annex note simply provides
information on how to interpret the phrase, “all sprinklers likely to open in any
one fire incident,” which is in the enforceable portion of the standard.  Without
the annex note, the user would need to come up with some other legitimate
method to assess the “likelihood” of fewer sprinklers opening, which is a
difficult assessment to make. 

Question 2 – Hydrostatic Test of Standpipe System Under Construction

Is a hydrostatic test is required for a standpipe system that is not finished in a
building that is under construction? 

Answer: No.  NFPA 14 only requires the hydrostatic test during the
acceptance testing at the end of the standpipe installation, not at any point
during construction.  This answer assumes that the standpipe system in
question is the permanent standpipe system that is required for the building. 
It should be noted that many building and fire codes require temporary
standpipe systems during building construction.  The requirements for these
temporary standpipe systems depend on the local building or fire code.  As
far as the International Building Code (IBC) is concerned, temporary
standpipe systems installed for use during building construction do not need
to be hydrostatically tested.  Section 3311.3 of the IBC only requires that
standpipes conform to the “capacity, outlet and materials” requirements for
standpipe systems.  Note that this does not include hydrostatic testing.  The
temporary nature of standpipes being used during construction does not
warrant a full 200 psi hydrostatic test.

Question 3 – Hydraulic Calculations for Standpipe Systems

We have a standpipe system going into a 23 story building with three
standpipes.  Two of the standpipes go all the way up to the 23rd floor while
the other one only goes up to the 3rd floor.  Does the third standpipe get
included in the calculation?  It makes a difference because a two-standpipe
calculation would only be 750 gpm while a three-standpipe calculation would
be 1000 gpm.

Answer: Two separate calculations need to be performed.  The first
calculation needs to be done for the two standpipes at the top of the building. 
This calculation would include discharge of 250 gpm from standpipe 1 at the
23rd floor, 250 gpm from standpipe 1 at the 22nd floor, and 250 gpm from
standpipe 2 at the 23rd floor.  The total flow demand for this calculation would
be 750 gpm. 

The second calculations would be done with 250 from standpipe 1 at the 3rd

floor, 250 gpm from standpipe 1 on the second floor, 250 gpm from standpipe
2 at the 3rd floor and 250 gpm from standpipe 3 at the 3rd floor.  The total flow
demand for this calculation would be 1000 gpm.

The water supply would have to meet both demands individually, not added
together.  The pressure demand for the first calculation at 750 gpm would
likely be much higher than the pressure demand for the second calculation at
1000 gpm. 

NFPA 14 was clarified to specifically handle this situation in the 2010 edition. 
See Section 7.10.1.2.1.1 and its accompanying figure in the annex.  For
people using earlier editions of NFPA 14, the same answer applies, but rather
than stating a specific section, you have to use logic and the principle that the
standpipe system is only trying to help firefighters deal with one fire at a time. 
It would not be logical for a fire department to put a hose in service from the
third standpipe on the 3rd floor when fighting a fire on the 23rd floor.
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Question 4 – Spray Patterns for NFPA 15 System Nozzles 

Section 7.4.2.3 of NFPA 15 states that nozzles shall be spaced such that
their spray patterns meet or overlap at the protected surface.  If I am
protecting a horizontal vessel and if I have a nozzle that produces an 8ft
diameter “circular” spray pattern and I space the nozzles at 8ft on center
horizontally along the vessel then have I adequately complied with this
section, or do I need to be worried that there is a dry spot because the spray
patterns are only meeting at one spot. 

Answer: You need to check with the nozzle manufacturer, but the odds are
that you do meet the standard.  Typically, when the nozzle manufacturers list
the spacing rules for their nozzles, they take the circular spray pattern into
account and only provide the spacing rules for the square within the circle. 
Consider the figure below, which was developed from a spray pattern for a
listed water spray nozzle that is designed to be installed on an 8 ft spacing.

nfsa-

In the case of the figure above, this manufacturer knows that their nozzle
produces a spray greater than 8 ft in diameter.  By listing the nozzle for use
with the 8 ft spacing (the square within the circle), they guarantee that the
spray patterns will overlap (as shown by the shaded area). 

As long as you are using the maximum spacing provided by the manufacturer
in the listing of the spray nozzle, it should be taking into account the geometry
of the situation and you should be in compliance with the rule in NFPA 15 to
have the spray patterns meet or overlap. 

Question 5 – Using Hose on Main Drain Test 

We have a situation where the building owner does not want us to run a main
drain test and allow the water to discharge straight from the main drain (they
are worried about damage to landscaping and getting rust stains on their new
pavement).  They want us to attach 300 ft of hose to the end of the main
drain to carry the water well away from the building.  Will this affect the
results of the main drain test due to the friction loss in the hose?

Answer: Yes and no.  The basic procedure of the main drain test will be the
same.  However, since the water will discharge at the end of the hose at a
lower pressure than out of the main drain, you will not be able to produce the
same flow as you would from the main drain without the hose.  Since the flow
will be lower, your drop in pressure will be lower and the pressure in the riser
during the main drain test will be higher.  If you are doing this test with hose,
it would not be legitimate to compare the results of the test back to times
when the test was done without hose.

If you are doing the test for the first time, it would be legitimate to do it with
the hose as long as every other time in the future that the test is done, it is
done with the same length and the same kind of hose.  If any changes are
made to the type or length of hose, the comparisons to previous tests would
not be legitimate. If you are doing the test for the first time with hose, it might
be advantageous to run the water for a while until it is clear, then disconnect
the hose and do the test again with just the bare main drain connection.  This
would help establish a baseline result both with and without hose that would
help determine the pass/fail criteria of future tests.

Question 6 – Free Flowing Plastics 

We are trying to protect 10 ft high rack storage of free flowing Group A
plastics that does not meet the definition of miscellaneous storage.  Can we
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use Ordinary Hazard Group 2 protection in accordance with Table 13.2.1 and
the rules for Class IV commodity in NFPA 13?  Our local AHJ is saying that
section 17.2.1.1 only allows Table 13.2.1 to be used with Group A plastics up
to 5 ft in height since we do not meet the definition of miscellaneous storage. 

Answer: You are permitted to use the Ordinary Hazard Group 2 provisions of
Table 13.2.1.  Section 17.2.1.1 does not apply to free flowing Group A
plastics.  Section 5.6.3.4.1(2) of NFPA 13 defines a free flowing Group A
plastic as a Class IV commodity.  Therefore, you should never end up in
Chapter 17 for protection of a free flowing Group A plastics.  The whole point
of section 5.6.3.4.1(2) is to tell the user of NFPA 13 to treat the free flowing
Group A plastics exactly the same as you would treat a Class IV commodity. 
This means that you go to Chapter 16 for the protection criteria when they are
stored on racks.  Section 16.2.1.2.1 sends the user to Table 13.2.1 for
protection of Class IV commodity under 12 ft in height.  Table 13.2.1 says
that Ordinary Hazard Group 2 protection is sufficient for Class IV
commodities stored on racks up to 10 ft in height. 

Question 7 – Single FDC for Multiple Systems 

We have a dedicated fire loop that supplies multiple systems in a complex.  Is
it acceptable to have a single fire department connection on the fire loop that
feeds these multiple systems? 

Answer: Yes.  There is no requirement in NFPA 13 for a separate FDC on
each system or for the building as long as the FDC meets the requirements
as outlined in 8.17.2 of NFPA 13 (2013 Edition or earlier editions).  The
thinking here is that the sprinkler system is protecting for a single fire at a
time. The standard does not anticipate protecting for multiple fires at the
same time. 

Question 8 – Converting Seismic Forces 

We are working with seismic forces that have been calculated under ASCE 7
and we wonder if we need to convert them in order to use them in NFPA 13. 
Specifically, are we required to apply a 140% conversion factor on the ASCE
7 load? 

Answer: No.  First, the previous concept in the building codes was to divide
the load by 1.4 in order to convert from an ultimate strength design to an
allowable stress design (as used in NFPA 13).  In more recent codes, the
concept is the same for reference standards, but the value used is now 0.7. 
This is the inverse of 1.4, so the 0.7 is multiplied by the ultimate strength
design value in order to use it in NFPA 13.  This is a statement found in
Section 13.1.7 of ASCE/SEI 7-10. 

Question 9 – Alarm Test Connection on Riser 

Does NFPA 13 permit the installation of an alarm test connection directly in
the vertical riser, downstream of the waterflow alarm (flow switch)? 

Answer: For a wet pipe system, the answer is “Yes”.  The purpose of the
alarm test connection on a wet pipe system is to create a flow equal to a
single sprinkler to see if the waterflow alarm senses the flow and sends a
signal.  This test connection can be anywhere downstream of the waterflow
alarm to perform this task. For a dry-pipe system, the alarm test connection
cannot be on the riser because this would trip the dry-pipe valve whenever
the alarm is being tested.  Instead, on a dry-pipe system, there is an alarm
test bypass that is part of the trim piping for the dry-pipe valve.  This bypass
takes water from underneath the dry-pipe valve and passes it through the
waterflow alarm (typically a pressure switch, but it could be a mechanical
water motor gong) to see if it sends a signal. 

Question 10 – Remoteness of Alarm Test Connection 

Is the alarm test connection required to be at the end of a remote branch
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line? 

Answer: For a wet pipe system, the answer is “no”.  See the discussion in
Question 9 above regarding the purpose and location of the valve.  Since
there is no need with a wet pipe system to time how long it takes to get water
to the most remote portion of the system, there is no need to have any type of
connection at the most remote portion of the wet pipe system.  There is also
some evidence that suggests that putting the alarm test connection at the end
of the system could be encouraging extra corrosion in the system.  Each time
that the test is run, fresh water, with fresh submerged oxygen is being pulling
into the system.  The oxygen is combining with the steel to cause additional
corrosion.  The deeper into the system that the alarm test connection is
installed, the farther the corrosion is occurring.  From a corrosion standpoint,
it is better to keep the alarm test connection as close to the waterflow alarm
as possible. 

For a dry-pipe system, the answer is “no” regarding the alarm test
connection, which is on the trim for the dry-pipe valve as discussed in
Question 9 above.  But the dry-pipe system is required to have another
device at the most remote branch line called a “trip test connection”.  Many
people call the “trip test connection” an “inspector’s test connection”.  The
purpose of the trip test connection is to see how long it takes water to get to
the most remote portion of the system.  Due to this purpose, the trip test
connection needs to be at the most remote portion of the system.

Question 11 – Location of Alarm Test Connection and Time for Alarm to
Sound 

Does the location of the alarm test connection affect the ability of the
waterflow alarm to react within 90 seconds? 

Answer: It might, depending on the amount of trapped air in the sprinkler
system.  If a wet pipe system is a tree system with lots of trapped air in the
branch lines and this system has the test connection at the most remote
portion of the system, the trapped air will expand when water starts to flow
and will push water out of the branch lines first, before allowing water to flow
from the riser, which will delay the operation of a waterflow switch on the
riser.  This is one of the reasons that we limit systems to 52,000 sq ft per
floor.  It tends to limit the affect of this delay in waterflow alarms.  For a
gridded system, it would not be much of an issue because there should not
be much trapped air in a gridded system. 

Question 12 – Conflict in Waterflow Times 

NFPA 72 requires that waterflow occur within 90 seconds (section 5.11) and
NFPA 13 requires waterflow within 5 minutes (section 24.2.3.1).  Why the
difference?

Answer: There is a fundamental difference between NFPA 13 and NFPA 72
regarding the purpose of a fire sprinkler system.  As far as NFPA 13 is
concerned, the purpose of the sprinkler system is to control or suppress a
fire.  As far as NFPA 13 is concerned, the waterflow alarm is just to let people
know that there is water flowing in the building.  People need to pay attention
to the water flow so that they don’t have too much water damage in their
building.  The 5 minute delay is considered acceptable because the flow of
water from one or two sprinklers is not that large for 5 minutes and the total
water damage will be limited just fine if people know that water is flowing in
the building within that time period.  The 5 minute delay was important in the
early years of sprinkler protection because we needed to limit false alarms
with mechanical devices like retard chambers.  Sprinkler systems work
independently of electricity and the people in the sprinkler business have
worked hard to invent devices like water motor gongs that are mechanical
and completely independent of electrical devices. 

As far as NFPA 72 is concerned, the fire sprinkler system should also be
used as a means to sound the fire alarm that might also be in a building.  This



use of a sprinkler systems as a means to create an emergency signal to
evacuate the building is not in NFPA 13, but is in NFPA 72.  When you
change the purpose of the alarm, you create a need to speed up the
sounding of the alarm. 

So, if the sprinkler system is going into a building with no fire alarm, then the
5 minute rule of NFPA 13 applies.  If the sprinkler system is going into a
building that also has a fire alarm, then the sprinkler waterflow alarm has to
be tied into the fire alarm and the 90 second rule of NFPA 72 applies.
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